Verschillende lezingen mogelijk
Het Europees Parlement vroeg om strenge voorwaarden. Die zijn er volgens Van Overtveldt op papier: “Een lidstaat kan aan de noodrem trekken als er dingen gebeuren die volgens die lidstaat niet in overeenstemming zijn van het fonds. Dit om te beletten dat de financiering zou doorgaan. Die emergency brake kan je op verschillende manieren lezen. Je kan er gif op innemen dat er in de komende periode opnieuw discussies zullen ontstaan over de aanwending van de middelen. Nederland en partners gaan een andere lezing hebben van dit akkoord dan bijvoorbeeld Spanje en Italië.”
Vragen bij de verdelingscriteria
Van Overtveldt stelt zich vragen bij de verdelingscriteria waarop de 750 miljard euro verdeeld zijn onder de Europese lidstaten. “Men hanteert historische werkloosheidscijfers als verdelingscriterium in plaats van de gevolgen van de coronacrisis. Dat is niet objectief.” Voor ons land zit er 5 miljard euro in het Europees herstelfonds. “Als men betere criteria had uitgewerkt, hadden wij hier wellicht meer uit de brand kunnen slepen omdat onze werkloosheidscijfers in Europese context relatief goed zijn. Maar het gaat over de coronacrisis en de impact daarvan. Met meer nauwgezette criteria die daarbij aansluiten had er voor ons land meer ingezeten.”
Kritische noot
Het Europees Parlement moet het debat over het herstelfonds nog voeren en haar goedkeuring geven voor het Europees meerjarentraject. “Daar wordt op dit eigenste moment nog serieus over gebikkeld door de verschillende groepen. Ik onthoud van wat ik heb gehoord dat er een kritische noot zal geblazen worden ten aanzien van het plan-Michel.”