Op voorstel van de minister komt er nu ook een meldingsplicht voor financiële instellingen. De onthullingen uit de Panama Papers deden immers vragen rijzen over hun betrokkenheid bij allerlei grootschalige fiscale constructies in belastingparadijzen. “Vanaf nu worden zij verplicht om hun bindingen met en betalingen aan belastingparadijzen via bindende lijsten periodiek door te geven aan de antiwitwascel CFI”, verklaart Van Overtveldt.
Betere gegevensuitwisseling
Het Centraal aanspreekpunt (CAP) is een register bij de Nationale Bank dat de bankrekeningnummers en contracten bevat die bij de financiële instellingen in België zitten. Om de gegevensuitwisseling in fraudezaken te verbeteren, wordt de toegang tot dat register nu uitgebreid naar de antiwitwascel (CFI), het Openbaar Ministerie, de onderzoeksrechters, het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV) en de politiediensten die opsporingsonderzoeken voeren. Hetzelfde geldt voor magistraten, gerechtsdeurwaarders, notarissen, curatoren en bepaalde diensten van de fiscale administratie: via een gemotiveerd verzoek en met respect voor de privacywetgeving kunnen ook zij voortaan toegang krijgen tot het CAP in fraudedossiers.
Vlak na de begrotingscontrole besliste de regering reeds over een uitgebreid pakket aan maatregelen om fiscale fraude en juridische constructies in belastingparadijzen aan te pakken. Meer daarover lees je hier.